Hvordan vaske strikkeplagget?

28/04/2019

Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvordan en skal behandle plagget man nettopp har fått av pinnen. Og det er ikke spesielt gøy å vaske i stykker et helt arbeid. Derfor har jeg samlet en liten oversikt over hvordan du på best måte kan behandle det flotte plagget ditt. 


I de aller fleste magebåndene som medfølger garnnøstene, finner man en vanskeanvisning. Men det er ikke alltid at denne informasjonen er tilstrekkelig. Det er flere faktorer som spiller inn for en god behandling av garnet. 

1. Bruk alltid rikelig med vann og la det ikke bli liggende over lengre tid i en balje med      vann.

2. Rett etter vask legger du plagget på et flatt underlag, og strekker og former det til den fasongen plagget skal ha. Vær sikker på at du tømmer plagget for mest mulig vann før du tørker det.

3. Tørk alltid plagget liggende. Ull-fibre er veldig tøyelige, og dersom plagget blir hengende til tørk, vil det raskt miste fasongen. Plagg med fletter og lignende strukturer har noe lettere for å sige og miste fasongen etterhvert. derfor ekstra viktig å la tørke flatt.

4. Vask alltid lyse og mørke farger hver for seg. Et plagg i mørk farge kan gjerne inneholde en del restfarge etter innfarvinger, og kan lett kvitte seg med disse under første vask. Vær derfor nøye med hva du evt. vasker sammen med plagget. 

5. Aldri bruk tøymykner! Heller ikke på superwash garn.

6. "Superwash" bør vaskes i maskin, og oftere enn ren ull. Dette fordi stoffet som gjør garnet til "superwash" ødelegger effekten av den rene ulla. Altså evnen den rene ulla har til å rense seg selv, svekkes, og plagget kan lettere bli skittens og gi vond lukt. Superwash anbefales å vaskes på 40 grader, og tåler til en viss grad høy sentrifugering. Jeg vil anbefale å bruke vaskemiddel beregnet på ull, også på superwash garn.

7. Ren bomullsgarn kan kunne vaskes på 60 grader. Men er det ikke nødvendig anbefales det å vaske også dette på 40 grader. Des oftere plagget vaskes på høy temperatur, des mer vil fibrene svekkes, og plagget mister fasong.  Blandingsgarn (ull og bomull) bør vaskes etter anbefalinger for ull. 

8. Ren ull har den naturlige evnen til å være selvrensende, og trenger derfor ikke å vaskes like ofte som behandlet ull. Men når du først skal vaske plagget, er det viktig å være nøye med hvordan du vasker. Noen vaskemaskiner har egne program for ren ull, men selv synes jeg alltid det er best å vaske for hånd. Da kan jeg selv bestemme når jeg ønsker å avslutte vasken. Vær obs på å bruke vaskemiddel beregnet på ullfibrene. IKKE bruk tøymykner. 

9. Alpakka er ikke ull, men hår. Derfor bruker jeg alltid å vaske mine plagg strikket i alpakka, med hårshampo, og for hånd. Men du kan selvsagt også her bruke middel beregnet på ull. Alpakka loer en del, og det kan derfor være lurt å dampe plagget lett etter vask. jeg bruker rett og slett strykehjernet på svak svak varme. 

10. Garnkvaliteter av silke bør håndvaskes på maks 30 grader med vaskemiddel beregnet på silke.  Vær forsiktig når du vasker, vær ikke hard med plagget eller gni. 

Vær obs på at alle maskiner vasker ulikt. Og fordi om din gamle vaska perfekt, kan din nye vaske het feil på samme program. Det anbefales derfor å teste maskinen før vask. Når du skal sentrifugere, anbefaler jeg at du legger plagget i en egnet vaskepose. Her finnes det mange å velge i.  Jeg selv bruker billige skoposer fra Ikea (ikke de med store hull, men de som er ganske tette). Du kan også velge å bruke et putevar. Det som er viktig er at du ruller mest mulig av vannet ut av putevaret før du tørker plagget. 

Jeg håper noe av dette kan komme til nytte, Og lykke til med vaskingen.

pst. for all del IKKE kast plagget inn i tørketrommelen. det vil bli alt for høy temperatur, og det er ingen garanti for at plagget ikke vil krympe. mest sannsynlig tvert i mot.