Tidsklemma

06/01/2020

Hverdagen kom som "kasta på kjærringa", dette året også! Som du skjønner har jeg egntlig ikke tid til å skrive om dette akkurat nå, men samtidig er det så frustrerende, og det tar så mye av tiden vår, at det bare måå skrives om!

Først, hvordan defineres tidsklemma? Min tanke på dette er at man ofte føler tiden knapt strekker til det man må, eller ønsker, å gjøre. I en hverdag med barn, hund, hus og jobb er det klart at tiden så vidt strekker til!  Man skal være "supermamma", "superkjæreste", "superhusmor", "supervenn"og man skal gjerne gi alt på jobben også. Hvordan skal man få til alt dette når døgnet bare har 24t? Nå er jeg litt heldig, jeg jobber kun på natten. Men igjen så må jeg sove på dagen, men med alt som kreves i dagens samfunn, må jeg nok innrømme at søvnen ofte blir nedprioritert. Det igjen gir jo ringvirkninger; mindre søv, mindre opplagt, kortere lunte. Ja det merker iallefall jeg.

Barna har skole, lekser, fritidsaktiviteter. Hunden skal trimmes og koses. Huset trenger en vask innimellom. Alle trenger mat på bordet og rene klær. Vi voksne skal på jobb, og trenger også en gang i blant et pust i bakken.

Hjemme hos oss er morgenene travle! Veldig sjeldent en morgenstund med tente lys, varm te og rolig stemning rundt frokostbordet. Det normale er at vi forsover oss, drar barna ut av sengen, slenger sammen en matpakke, og håper på at vi har to like strømper på, før vi klemmer og koser og ønsker hverandre en superfin dag. DET har vi alltid tid til. For de er så viktig. Si alltid " ha det" på en fin måte, si at vi er glade i hverandre! 


Tips til hvordan få en mer rolig morgenstund!

Det finnes jo så mange tips og råd fra "ekspertene", og noen ganger lurer jeg på om de har barn selv. Det er jo så enkelt å komme med råd og tips. Og det er sikkert veldig enkelt om man klarer å følge tipsene også. Jeg har hentet ut noen tips jeg ønsker å belyse litt! (og her svarer jeg på dem ut fra mitt ståsted og min situasjon som 4-barnsmor)

  1. Finn frem klær kvelden før!  Ok, den høres ganske greit ut den. Mine barn vil for det første ikke at mamma skal finne frem klær til dem. Iallefall ikke de 3 eldste. Og hva om klærne de ville ha på i går kveld, ikke faller i smak i dag? Jeg er litt sånn at jeg kler meg etter humøret, og det må vel barna få lov til og? Jeg vil foreksempel ikke kle på meg en gul trøye om jeg ikke er i det humøret. Jeg skjønner godt at barna vil finne egne klær den dagen de skal bruke det. Ergo; dette tipset høres fantastisk lett ut, men i praksis er det jammen ikke lett! for 3-åringen kan jeg legge frem klær, OG det kan gå så greit med påkledningen helt til vi kommer til strømpene. For hva om mamma hadde lagt frem de grønne? Han villle jo ha de røde med oransje dinosaurer på i dag, må vite!
  2. Lag matpakke kvelden før! NEI!! Om man selv har spist matpakke som var laget kvelden før, er det faktisk ikke noe å diskutere. Med mindre man lager omelett/middagsrester/annen varmmat, er dette tipset helt uaktuelt! Å spise brødskive som har ligget i kjøleskapet over natten, er ikke noe jeg ønsker å servere mine unger som nistepakke iallefall. Jeg er litt for at man ikke trenger å lage fancy matpakker proppet full av pølebiter i figurer, frukt opp til randen osv osv.. Min mening er at des mer fancy matpakken inneholder, des vanskeligere blir det for barna å velge hva å spise, og kanskje rekker de ikke engang å spise det som virkelig gir næring. Jeg sende selvsagt med frukt og no godt, men det er som regel bare en liten del av matpakken, men matpakken består som regel av brødskiver og no bra pålegg! 
  3. Legg deg tidligere! Haha, ja den var jammen god! Legge meg tidligere. Joda, burde jo gjort det! Absolutt! Nå er det slik at leggingen av minsten starter kl. 19-1930 ( Om det ikke krasjer med de andre barnas treninger osv.). Når han har sovnet, skal man ha litt tid med de aldste barna, noe som er viktig for meg! Ofte er ikke de andre barna i seng før rundt 22.30! Da kan "husmor-jobben" starte. Rydde kjøkken, vaske klær, støvsuge osv. Ofte er klokken bikket midnatt når disse oppgaven er ferdige. DA kan jeg sette meg ned, med føttene på bordet og en kopp te! Gjerne tar jeg frem strikketøyet litt også! Da er vi igang. Så ja, dette tipset hørtes også knall ut, men i praksis nesten helt umulig
  4. Gjør påkledningen til en lek! Altså, har du prøvd å kle på en 2åring med sang og lek?
  5. Fordele arbeidsoppgaver mellom de voksne på morningen! Ja, selvsagt! Alle må delta! Og det vil jeg tro at i de fleste familier gjøres. Når en jobber nattskift og ikke er hjemme før etter barna har dratt av gårde til bhg og skole, eller den andre starter på jobb før barna våkner, er dette vanskelig. Da skulle man kanskje ønske at klærne var lagt frem kvelden før, eller matpakken lå kald og hard i kjøleskapet?! Finnes det en godt betalt stilling som "husmor" hadde jeg byttet jobb umiddelbart!
  6. Skru av skjermen! Dette må være det beste tipset jeg har lest! Skru av skjermen både til deg selv og barna! Både mobil, nettbrett og tv bør være avskrudd på mornigen når barna og man selv skal avgårde til bhg, skole og jobb! Nyhetene, oppdatering på sosiale medier og mail kan man sjekke etter barna er dratt avgårde. Og dersom barna tar buss til skone kan de alltids sjekke det de vil sjekke der! Den lille stunden man har sammen på morgenen er det viktig å bruke riktig! Bruke sammen. Selv når det er stress!

Så mens man skal håndtere alt dette, skal alle barna på treninger, gjerne til ulike tidspunkt, og gjerne så seint på kvelden at minsten, som bruker å legge seg mellom 19-1930, må forskyve leggingen, eller vi må anskaffe barnevakt. Og så er det leksene. (Jeg må lage et eget innlegg om leksene, jeg er virkelig for at barna skal ha leksefri). Middagen blir ofte enkel, og leksene blir gjort litt nå og litt da. Så skal man være venn og gjerne litt sosial med venner også. Men jeg må ærlig innrømme at jeg ofte må avlyse avtaler og treff. av den enkle grunn at jeg ikke gidder.Nettopp fordi jeg ofte kjenner jeg har behov for å slenge føttene på boder osv osv. 


Så når barna er sendt avgårde, er det bare å ta fatt på dagens gjøremål, om en selv ikke farter avgårde til jobb, eller er på vei hjem fra jobb! Eller man kan gjøre som meg, å skrive dette innlegget! Selv om jeg egentlig burde ryddet strømpene, ryddet glassene på kjøkkenbenken, tatt ut av oppvaskmaskinen, tromlet ferdigvasket klær osv. Listen er lang.

Kunsten er å lære seg å ikke stresse! Om det er litt rot her og der,tenk på hva som egentlig er viktig! Nå sier ikke jeg at det ikke er viktig å ha det ryddig og rent rundt seg, det er nemlig kjmep viktig for det meste! Men du må ikke la deg stresse av det. Rotet går ingen steder, desverre. Det ligger der å venter på deg uansett om du lar deg irritere deg over det, eller du er tilfreds med at det kan tas når du har tid!

Nå er det kort tid før mine barn kommer hjem fra skolen! Da er det bare å hoppe i treningsklær, dra på trening, og håpe at man rekker seg hjem igjen før middagen er blitt for kald. Mine oppgaver som husmor skal jeg nå ta fått på.

TA DET LITT MER MED RO! GJØR DET SOM FØLES RIKTIG! IKKE STRESS!


Strikkefruen // En helt vanlig frue