Ovenfra og ned

cardigan genser jakke kjole ovenfra og ned raglan raglanøkning

Jeg har hørt mange klør seg i hodet når de skal begynne på en genser/jakke, og så oppdager de at oppskriften sier man skal begynne ved halsen og ikke på bolen. Jeg kan forstå at det er vrient å tenke annerledes, når man er vant med å begynne nede på en genser/jakke. Men tenk så mye lettere det er å både tilpasse garnmengde, lengde på både børestykket, ermer og hele plagget ved å begynne ovenfra.

Davidgenser strikkes ovenfra og ned med raglanøkninger istede for raglanfellinger.

Når man strikker genser med raglan ovenfra og ned, må man selvsagt øke til raglan istede for å felle til raglan. Dette med raglan er det mange som stopper opp ved når man skal strikke for første gang. "Nei, dette klarer jeg ikke" "det høres jo aå avansert ut". Senest i går kveld prata jeg med en veninne som skulle strikke raglan, men hun ville bare gi opp (FØR hun hadde prøvd) fordi det hørtes helt uoverkommelig ut. "Jeg har strikka i bare 1 år liksom, og aldri raglan"

Men det er faktisk ikke vanskelig i det hele tatt, du øker jo bare. På samme måte som du øker på et annet plagg. Det finnes mange ulike måter å øke på, og de ulike måtene gir ulikt uttrykk.

Høyre- og venstrevridd raglanøkning:

Her har jeg økt ved å bruke høyre- og venstrevridd økningsteknikk. Som oftest sier oppskriften at du skal sette et merke eller en maskemarkør i en eller to masker 4 steder i oppskriften. Når du så kommer til dette merket skal du altså øke 1 maske i hver side av dette merket. FØR merket øker du høyrevridd, og ETTER merket øker du venstrevridd. Dette for å få symmetrisk økning.

Øk høyre: plukk opp tråden mellom 2 masker forfra, og sett
løkken på venstre pinne. Strikk den rett
Øk venstre: plukk opp tråden mellom 2 masker bakfra og sett
løkken på venstre pinne. Strikk den vridd rett

Øk til raglan ved å bruke kast:

Videre på prøvelappen min økte jeg ved å bruke kast som økningsteknikk. Da ser du at raglanøkningen får et helt annet uttrykk. Her tar jeg atlså et kast om pinnen før og etter merke. På neste pinne (her fra vr.siden) strikkes kastet som en vanlig vrangmaske. Da danner det hull i arbeidet. Om du strikker rundt, strikkes kastet på neste omgang som vanlig rettmaske.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Nedenuner kan du se noen av mine oppskrifter som strikkes ovenfra og ned:

Vanilla babykjole                                Heljar genser

Verano cardigan                                 Joggis genser

Fordeler og ulemper ved ovenfra og ned:

Det vil alltid være noen som liker det ene bedre enn det andre. Noen foretrekker nedenfra og opp, andre Ovenfra og ned. Jeg liker best ovenfra og ned.

FORDELER:

- Du kan prøve genseren/jakken på underveis.

- Du kan lettere justere lengde på plagget.

- Det er mindre masker å legge opp og man ser fremgangen mye raskere

ULEMPER:

- Du får ikke muligheten til å justere bolen på samme måte som når du begynner nedenfra.

- Når du strikker ermene sitter disse fast på plagget, noe som gjør at du må "tvinne" hele plagget etterhvert som ermet vokser.

- Om du blir mer motivert av å etterhvert få mindre masker på pinnen er ikke ovenfra og ned best.

Trønder genseren strikkes også ovenfra og ned. Her er det også riller på bærestykket. Forsatt same teknikk som brukes ang raglan.

 

 

 


Eldre innlegg Nyere innlegg


Legg igjen en kommentar