Strikkeguide for "dummies"

Ja.. for sånn kan det føles når man først bestemmer seg for å lære seg stikking. Man føler som en "dummies"... Og det kan jeg forstå. Mange oppskrifter bruker ord og uttrykk som om man allerede har tatt OL-gull i vanskelige forklaringer. Man sitter der og ikke skjønner bæret. 

Når jeg starta skikkelig med strikkingen hadde jeg mange timer i telefonen til min daværende svigermor, og selvutnevnt OL-mester i strikking.

"hvordan felle til raglan?" "hva betyr 2rsm?" "hvordan skal jeg gjøre et kast?" Jeg vet ikke hvem av oss som ble mest frustrert og mista motivasjonen, men en ting er sikkert; vi ga ikke opp! Og det er det viktigste! Som med alt annet i hverdagen! IKKE GI OPP!

Intervju med KK

I høst ble jeg kontaktet av en "strikkedummie" fra magsinet KK som ville ha litt "ekserthjelp" til en artikkel hun skulle skrive. Hun hadde bestemt seg for å lære seg å strikke, noe som hun delte med mange andre gjennom nedstenging av samfunnet under pandemien. Hun hadde kjøpt nok garn og pinner så det holdt til  hele hennes garderobe.. Motivasjonen var høy med andre ord!

Motivasjonen stoppet etterhvert opp når hun bare skulle "følge oppskriften".

Du kan lese hele artikkelen HER

-BARE FØLG OPPSKRIFTEN

Er det bare å følge oppskriften? Ja og nei. Det finnes mange oppskrifter som er detaljert beskrevet, og det finnes oppskrifter som kreves noe allerede kunnskap på terminilogien. Selv har jeg bestemt meg for å lage oppskrifter som skal være enkel å følge, selv for "dummies". Men selv om jeg har forklaring til forkortelser osv i oppskriften, kan bare det å lese en strikkeoppskrift være utforderende i seg selv.

Jeg har derfor valgt å lage en oversikt nedenfor hvor jeg beskriver litt hva som menes med ulike forklaringer, tegn og oppsett.

"hva menes med strikkefasthet" Strikkefastheten forteller deg hvor mange masker du må ha i bredden for å nå riktige mål på plagget. Om det f.eks står "Strikkefasthet 22/10 på p 3,5" betyr dette altså at du kunne telle 22 masker i bredden. Da har du riktig strikkefasthet, og du kan begynne å strikke valgt størrelse. Om du skulle telle flere masker enn 22 så indikerer det at du trenger å gå opp en pinnestørrelse for å få færre masker  i bredden. og likedan motsatt; om du teller færre masker, trenger du å gå ned en pinnestørrelse for å få flere masker i bredden.

Det anbefales alltid å følge den garntypen som er skrevet i oppskriften. Dette fordi designeren ofte har valgt garn etter bruksområde på plagget. Om du derimot ønsker å bruke annet garn, er det igjen viktig å sjekke at du oppnår rktig strikkefasthet med det valgste garnet, og justerer pinner deretter.

 

"hva betyr alle parantesene i oppskriften?"
Dette er et spørsmål mange stiller seg første gangen de skal lese en oppskrift. Enkelt forklart viser parantesene forklaringen for de uklike størrelsene som inngår i oppskriften.

En oppskrift kan gjerne være inndelt slik: 1 (2) 4 (6) år ... Videre i oppskriften kan det gjerne stå f.eks: "øk som beskrevet 3 (4) 6 (8) ganger" La oss nå si at du strikker str. 2 år. Da skal du altså følge alle tallene som står i den første parantesen. Det er tallet for din størrelse. Og du trenger altså ikke å bry deg om de andre tallene enn akkurt det  tallet som viser din størrelse.

"hvordan finne riktig størrelse?" I de aller fleste oppskrifter er det oppgitt plaggets mål. Da er det vanligst oppgitt lengde på ermer og ben, overvidde og hoftevidde. Det er alltid lurt å velge ut fra målene som er oppgitt. Noen oppskrifter små i størrelsene og noen store. Når man skal velge ut fra målene anbefales det å måle barnet, eller et plagg som passer barnet. Jeg anbefaler alltid å velge størrelser utfra overvidde og hoftevidde. Da kan ermer eller ben strikkes lengre etter behov.

"hva betyr 2rsm, 1k, vrrsm..?" Det er veldig vanlig å bruke fortkortelser i en strikkeoppskrift. Om man ikke gjorde det kunne man lett legge på en side eller to på selve oppskriften. Den hadde blitt veldig lang og uoversiktlig. Jeg har i et tidligere blogginnlegg skrevet litt om dette. Du kan lese det HER. Der har jeg også skrevet kort om ulike teknikker, og om hvordan du skal lese diagram, fellinger og økninger.

--- --- --- --- --- --- ---

Håper du fant denne posten litt oppklarende, og at du nå ikke frykter å bli stående fast i oppskriften.

Noen gode tips:

Begynn alltid med noe enkelt

Strikk alltid en prøvelapp hvor du sjekker strikkefastheten din!

Ring en venn om du står fast!

Synes du noe er uklart i oppskriftene? send en mail til designeren. Vi er som regel ganskje behjelpelige, og vi setter stor pris på tilbakemeldinger om noe er uklart i oppskriften!
iKKE GI OPP!

--- --- --- --- --- ---

TIPS TIL NOEN ENKLE OPPSKRIFTER DU KAN PRØVE DEG PÅ:

OPPSKRIFT FINNER DU HER

OPPSKRIFT FINNER DU HER

OPPSKRIFT FINNER DU HER

 


Eldre innlegg Nyere innlegg


  • Sara

    Takk for gode tips🥰


Legg igjen en kommentar